в третия семестър в Техническия мисля я има тая задача - да изчислиш при 10 000 км годишно , за колко време си на нулата с газова уредба на стойност ххх лева. Сега ме мързи да я търся, но явно имаш газ колонка у вас , за да си избил парите за 10 000 км , повече не ми се обяснява - има си литература за това как се смята рентабилността
нещо такова изглежда :
Годишни разходи за бензин: 1400 лв.
Спестявате на година: 376лв (26% от разхода за бензин) след приспадане на всички разходи по АГУ, вкл. амортизация
АГУ ще се изплати след около 31 месеца
Изчислено на база:
Среден годишен пробег - 10 000 км
Среден разход на бензин -7L/100км
Цена на бензин - 2.00 лв
Цена на газ - 1.00 лв
Цена на АГУ - 1000 лв.
Тип АГУ - Газов инжекцион
Годишен технически преглед - 30 лв.
Годишна амортизация на АГУ при 5г. живот - 150 лв. (макс. 75% от първоначалната стойност)
Годишни разходи за поддръжка в т.ч. ускорена амортизация на ауспух и по-честа смяна на свещи и кабели - 50 лв.
Увеличен разход на газ спрямо бензин - 10% при газов инжекцион, 20% при обикновена АГУ
Корекция на разходите за газ поради почти неизбежното студено палене на бензин - 3%
Късметлия си ти , че си я избил за 12 месеца, аз 31 месеца няма кола която да съм карал - макс една година и я сменям
нещо такова изглежда :
Годишни разходи за бензин: 1400 лв.
Спестявате на година: 376лв (26% от разхода за бензин) след приспадане на всички разходи по АГУ, вкл. амортизация
АГУ ще се изплати след около 31 месеца
Изчислено на база:
Среден годишен пробег - 10 000 км
Среден разход на бензин -7L/100км
Цена на бензин - 2.00 лв
Цена на газ - 1.00 лв
Цена на АГУ - 1000 лв.
Тип АГУ - Газов инжекцион
Годишен технически преглед - 30 лв.
Годишна амортизация на АГУ при 5г. живот - 150 лв. (макс. 75% от първоначалната стойност)
Годишни разходи за поддръжка в т.ч. ускорена амортизация на ауспух и по-честа смяна на свещи и кабели - 50 лв.
Увеличен разход на газ спрямо бензин - 10% при газов инжекцион, 20% при обикновена АГУ
Корекция на разходите за газ поради почти неизбежното студено палене на бензин - 3%
Късметлия си ти , че си я избил за 12 месеца, аз 31 месеца няма кола която да съм карал - макс една година и я сменям
Comment